Solstice

Solstice 

Located in the pulsing Bell Centre neighbourhood, The Solstice is a residential tower that mediates between the vastly different scales of downtown Montreal. The 34-storey tower is comprised of two intersecting volumes clad in contrasting shades of glass. Balconies fill the voids left by the volumes at opposite corners, offering privacy and shelter to these outdoor spaces. 
 

Location
Montreal, QC
Type
Residential, Architecture, Interior Design
Storeys
34
Surface area
282,070 ft² / 26,205 m²
Status
Ongoing
Awards and distinctions
Prix Habitat Design: Espaces Communs, Choix du Public, 2019

The tower rests on a podium comprised of brick, red oak and white concrete – recalling the ground level context and neighbouring buildings. The project unfolds along a pedestrian walkway linking l’Avenue des Canadiens de Montréal and Overdale street, and is protected from vehicular traffic by a 20-meter high colonnade that supports the tower above. This colonnade is mirrored at the crown of the tower, a strong architectural gesture that nods to skyscrapers of the past.

Within the podium, you will find the residential lobby, ground floor restaurant, and Club 1030, a wellness centre with a spa, indoor pool, terraces and a lounge. 

Related projects