Saint-Hyacinthe Hotel and Convention Centre

Saint-Hyacinthe Hotel and Convention Centre 

Sans titre - 1

Opened in 2018, the new Hotel and Convention Center of Saint-Hyacinthe combines a series of conference halls with a 223-room hotel through a vast promenade. The project’s standout feature is the elegant and ultra-modern design that merges disparate functions under a stunning copper-coloured ceiling.

The complex, built to reflect the local character of the Montérégie Region, renewed business tourism and drew on the innovative spirit of the city. In fact, with 63 000 ft2 of exposition space, this is the largest convention center outside of a metropolitan area in Quebec.

Location
Saint-Hyacinthe, QC
Type
Arts and Culture, Hotels, Mixed Use, Architecture
Storeys
16 + 1
Surface area
365,970 ft² / 34,000 m²
Status
Completed (2018)
Collaboration
KANVA (all the project's phases) / CAMDI (interior design)
Awards and distinctions
Prix d'excellence de l'Ordre des Architectes du Québec 2019 : Prix du public (finalist) / Prix d'excellence de la construction en acier CISC-ICCA 2018 : Coup de cœur du jury, Projets commerciaux et Projets jeunes ingénieurs-architectes

The convention center is nestled under a massive green roof, evoking the rich agricultural lands at the heart of the region’s economy.

This roof helps filter air pollutants, sequester carbon emissions, and limit storm water run-off. The building is also powered by biogas, a renewable energy source derived from local waste.

Circulation within the project occurs under a faceted copper-coloured ceiling, which spans the whole length of the building and provides unimpeded access to the hotel, restaurant, spa and convention centre. Despite accommodating two separate clients and functions, the interior promenade effectively turns two projects into one. The choice of copper for the ceiling colour is an homage to the Casavant Frères pipe organ factory, local artisans that have been in business for generations.

A sky bridge also connects the convention center to the adjacent shopping mall. Uniting the three programs means visitors can travel between each space comfortably throughout all seasons.

Photos: Alex St-Jean 

Related projects