Birks Hotel

Birks Hotel 

Our team completed major renovations on the Birks building, originally built in 1894 in Phillips Square for Henry Birks’ jewellery store.

Designed by Montreal architect Edward Maxwell, the building underwent numerous modifications and alterations over the years, leading to poor conditions that threatened its preservation. The architects sought to preserve existing historical elements while updating the building systems to correct serious deficiencies.

By evoking the past of a business and individual that have both left marks on Montreal’s history, our team successfully reasserts the presence of Maxwell’s iconic landmark. These efforts have ensured the Henry Birks & Sons’ building will continue to stand out in the city’s cultural landscape for generations to come.

Location
Montreal, QC
Type
Hotels, Architecture
Storeys
6 + 2 underground
Surface area
120,000 ft² / 11,150 m²
Status
Completed (2018)
Collaboration
Nicole Vekemans (interior design)
Awards and distinctions
DNA Paris Design Awards : Hospitality, Honorable mention (2020) / Architecture MasterPrize: Architectural Design et Restoration & Renovation (2019) / World Architecture Festival: Completed Buildings - Hotel and Leisure, finalist (2019) / Prix d’excellence de la construction en acier CISC-ICCA, finalist (2019)

Great attention to detail was paid not only to aesthetic elements such as original plaster mouldings and existing columns, but also to vital components that would ensure the building’s longevity.

Storefront windows that had been replaced or partially obstructed over time were restablished, restoring their transparency and the visual connection to the Square Phillips. ​​​​​

Below grade, obsolete mechanical rooms and vaults were converted into a spa.

The new restaurant Henri Brasserie Française, conceived in collaboration with l'Atelier Zébulon Perron, occupies a portion of the ground floor facing the Square.

The upper floors, previously the business’ office space, were converted into 132 hotel rooms. ​​​​​

A two-storey glass volume now crowns the building – a subtle intervention that respectfully contrasts the richly ornamented façade while evoking the original diamond workshop. 

Photo credit : Adrien Williams and Alexandre Parent / Studio Point de Vue

Related projects