Siège social CSN

Siège social CSN 

In order to bring all of its Greater Montreal employees together under one roof, CSN needed to double the size of its head office. The project took place in two phases: the re-development of the existing building, plus the construction of an extension on the adjacent site, totalling 100,000 sq. ft. spread over 4 floors.
Location
Montreal, QC
Type
Offices, Institutional, Architecture
Storeys
4 + 5
Surface area
32,214 ft² / 2,993 m²
Status
Completed (2017)
Collaboration
BGLA (all the project’s phases)
Certification
LEED Silver certified
Awards and distinctions
Grands Prix du Design 2019 : Aire commune / Archmarathon 2018 : Institutional Building (finalist)
Based on the longstanding tradition of exchange and dialogue in trade unions, the architecture revolved around the concept of assembly. With this in mind, conference rooms and meeting rooms were deployed around a vast gathering space within a central atrium.
In addition, numerous existing offices were lacking natural light. The solution was to orient the first series of offices towards the exterior, and a second series towards the atrium. Every office thus benefited from abundant daylight.
Given the expansion was to be built over the existing parking lot, a five-storey underground structure was added below the new wing to accommodate the extra parking requirements. This also opened up space on the ground-level to commission a park, providing the neighbourhood some much-needed green space and reducing the heat-island effect.
The many sustainable strategies implemented earned the project a LEED silver rating.

Photo Credits: Adrien Williams, Alex St-Jean

Related projects